Feedek

Ugatás

  • v2peti: Mi van, ha túlságosan híg a matéria? Akkor jogosan lehet használni a büntetőcédulákat? :) (2016.02.22. 10:40) A három kagyló
  • Kártevőirtó: @Kutya Úr: Mert a sajt csak a Tom és Jerry-ben kedvenc eledele az egérnek. Legközelebb kenj olcs... (2012.11.27. 18:15) "A rohadás jöjjön rád..."
  • Kutya Úr: @olajbogyóka: Folytatás egy héten belül :D (2011.12.08. 19:19) Kutyaélet Nagyinterjú
  • DieLente: pedig milyen jó kis sztori volt:D (2011.08.11. 15:57) Szabadnap
  • Kutya Úr: @olajbogyóka: Minden út a pohárhoz vezet! ;) (2011.04.02. 22:32) Hogyan NE basszunk be?

Címkék

dumaszínház (17) én (46) kritika (18) lakás (12) munka (31) pia (17) stand up (7) társadalom (37) vízilabda (12)

Kedves közönség!

2011.04.12. 22:43 Kutya Úr

Mostanában több színházi, vagy színházi jellegű eseményen voltam jelen nézőként. Láttam egy kedves ismerősömet a Fahrenheit 451-ben, voltam a saját társulatom stand-up rendezvényén, illetve véletlenül belefutottam a Machow Swing utolsó etapjába. Ezeknek a kulturális eseményeknek ugyebár az lenne a céljuk, hogy kikapcsoljanak, kiszakítsanak a mókuskerékből, mégis mindezt ne otthon, magányosan.
Na most akkor... Kérem szépen, miért nem lehet úgy is viselkedni a közönség soraiban, mint aki kikapcsolódni jön? Már rég óta foglalkoztat a téma, csak valahogy az elmúlt három rendezvény felszínre ingerelte. Tudniillik egyik eseményen sem láttam azt a fajta felszabadultságot, amit mondjuk egy kikapcsolódás "megkövetel". Ülnek a nézőtéren és feszülnek, mint Krisztus a kereszten. Értem ezalatt, hogy a vicces rendezvényen nem azért bambulnak az emberek rezignált arccal, mert nem értik, vagy mert nem vicces, hanem mert nem mernek nevetni! Egymásra pillantgatnak kérdőn, hogy "Ezen most szabad?". Hát persze, vazze, azért vagy itt! A zenés-táncos mulatságon meg Steven Seagal mimikával, mozdulatlanul nézik, ahogy a ritmus, a dallam, meg az előadók lelkesedése szétkapja őket, ahelyett, hogy tapsolnának, esetleg énekelnék a szöveget, ahol tudják - mert egyébként tudják. Egy komolyabb darabra meg úgy ülnek be: fogalmuk sincs a darabról, vagy a színészekről, és persze a színházi etikettről (értsd: beszélgetés, röhögcsélés, szotyizás...).
A Swing után összeakadtam a pultnál az egyik előadóval, aki színész. Vázoltam neki az észrevételemet. Megerősített, hogy valóban, de ha a közönség nem érzi jól magát, az kizárólag a színpadon lévők hibája. Az alázat azt diktálja, értsek egyet a tapasztaltabb, sikeresebb művésszel. Ha az előadók bénák, egyetértek, láttam már ilyet. Az élményeim viszont azt mondatják velem, hogy ez egy társasjáték, amiben a közönségnek ugyanúgy részt kell vennie, mint az színpadon mozgóknak. Nem bonyolult a feladat, de ha tudatlanul is érkezik a kedves néző egy-egy rendezvényre, legalább azt tegye meg, hogy lelazul, és leszarva a többiek véleményét átadja magát az események sodrásának. A probléma nem új, és ennél szofisztikáltabb formában is megénekelték már. Valahogy így:

 

 

Egyébként napjainkban a "lazítani" szinonimája az "engedd el!". Szóval, tudjuk már elengedni! Maradok hívük.

A bejegyzés trackback címe:

https://dogslife.blog.hu/api/trackback/id/tr772818632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása