Feedek

Ugatás

  • v2peti: Mi van, ha túlságosan híg a matéria? Akkor jogosan lehet használni a büntetőcédulákat? :) (2016.02.22. 10:40) A három kagyló
  • Kártevőirtó: @Kutya Úr: Mert a sajt csak a Tom és Jerry-ben kedvenc eledele az egérnek. Legközelebb kenj olcs... (2012.11.27. 18:15) "A rohadás jöjjön rád..."
  • Kutya Úr: @olajbogyóka: Folytatás egy héten belül :D (2011.12.08. 19:19) Kutyaélet Nagyinterjú
  • DieLente: pedig milyen jó kis sztori volt:D (2011.08.11. 15:57) Szabadnap
  • Kutya Úr: @olajbogyóka: Minden út a pohárhoz vezet! ;) (2011.04.02. 22:32) Hogyan NE basszunk be?

Címkék

dumaszínház (17) én (46) kritika (18) lakás (12) munka (31) pia (17) stand up (7) társadalom (37) vízilabda (12)

Hogyan NE basszunk be?

2011.04.01. 16:53 Kutya Úr

Bibliai elemekkel átszőtt, empirikus know-how következik korunk egyik komoly kulturális problémájáról - avagy hogyan NE basszunk be?! Lesz itt szó a "mit/mivel/hogyan/mikor ne igyunk?"-ról, a másnaposságról, és annak elkerüléséről is.

1. Ne garázdálkodj - az italok között
Vagyis légy konzekvens! Ha ráléptél egy útra, menj végig rajta. Nyomhatod a sör-tömény kombót, de ne igyál rá semmi (tejszínes) kevert italt, még csak bele se kóstolj - még ha a csajodé, akkor sem. És vica-verza; ha koktélozol, akkor koktélozzál. Ne állj át a végén sörre, vagy ne akarj "kilépőnek" inni egy Jégert. Nincs értelme, mert csak összezavarod a beledet, az pedig ilyenkor úgy reagál, hogy kiad mindent, amit bevittél.

2. Felebarátod felesét/Mások tulajdonát ne kívánd
Az üzenet lényege hasonló az előzőhöz, csak itt a suttyó ivásról van szó. Gyakran megesik, hogy a pulton marad egy-két pia, amit azért nem vesz le a pultos, mert tudja, kié, ráadásul háromnegyedig van a pohárban. Ezeket nem neked hagyták ott! Szélsőséges eset: egy kolléganő megelégelte, hogy mindig lehúzzák mások italait. Alattomban kiszórt a pultra fél tucat feles poharat, amelyekbe Worchestershire (rövidítve ejtsd: vorcseszter, vúszter) szószt, Tabasco-t, és vizet rakott - Jéger imitáció. Rögtön kiderült, kik járkálnak rá a piára...

3. Tequilát a szádba ne vedd
Soha nem értettem azokat az embereket, akik az érkezés után és/vagy házibuliban azzal nyitnak, hogy negyed óra alatt megisznak három-négy tequilát. Ez az ital az esetek döntő többségében rövid időn belül az arcszerkezet eltorzulásához, a mással- és magánhangzók elvesztéséhez, valamint a béltartalom (olykor a teljese bélrendszer) szájon át történő evakuálásához vezet. Egyrészt Magyarországon az elérhető tequilák közül sajnos csak néhány van, aminek a fogyasztása javallott, ezeket kiskerben nem egyszerű elérni. Ha már mindenáron tequila, akkor tessék Sangritát, Margaritát, vagy Tequila Sunrise-t inni, ha minden kötél szakad, Cucaracha-t. És a citromot, meg a sót is tessék elfelejteni, vagy ahogy kérdezni szoktam: A pálinkát meg őrölt paprikával és paradicsommal iszod?

4.Igyál!
Persze, de vizet is. A fröccs alapvetően azért a barátunk, mert nem csak alkoholt tartalmaz. Sőt, normális esetben tiszta vízzel van hígítva a szesz, nem valami cukros löttyel. Fröccstől ettől függetlenül lehet másnapos az ember, de kisebb a valószínűsége. (A másnaposságról a 10. pontban). Jómagam a kevert italok híve vagyok, sokáig kerestem is a megfelelő "fegyvert", mígnem egy éve az egyik barátom-és-kollégám javaslatára ki nem próbáltam a vodkát áfonyalével, lime-mal. Longdrinkben és shotban is megállja a helyét, és ami miatt kifejezetten szerethető - az ízén felül -, az a 100% gyümölcstartalom és a vitaminok. Télen is, nyáron is, "csak egy ital"-ként, vagy egész estés kísérőként is bizonyított, uniszex ital. Egy komponense van, amit el lehet baszni: ha nincs megmosva a lime, vagy nincs neki leve, viszont héja igen.

5. Pezsgőt ünnepléshez, energiaitalt semmihez
A kettőt egyszerre meg viszont szigorúan tilos! Rendkívül népszerű manapság a vodka-energiaital. Iszonyú károkat okoz a májban és az agyban is. Hirtelen, de koordinálatlan, rosszulléttel párosulós részegséget okoz, és pokoli másnapot. Gyors bebaszás, lassú hazatalálás, alvászavar.
A pezsgő lehet a barátunk, de kifejezetten tiltott töményet inni mellé. Viszont remek kevert italok vannak belőle, nyáron javaslom mindenkinek a pezsgőkoktélokat - legalább kipróbálásra.
Nem fér be máshova, itt mondom el: a szénsavas dolgok alapvetően két dolog miatt kerülendők; maga a szénsav, valamint a cukor (lásd: kóla, gyömbér, fanta...). Jó ízeket lehet belőlük kihozni, de "túladagolás" esetén másnap irtózatos bélproblémák jelentkezhetnek, a fejfájással együtt. A kóla hasznos felhasználási formái egyébként; orvoslásban gyomor- bélfertőtlenítő, háztartásban lefolyótisztító. Emberi fogyasztásra nem ajánlott.

6. Sör
Népi ital. Leggyakoribb kérdés, hogy csapolt, vagy üveges? Magam a körülményektől teszem függővé, melyikhez ragaszkodok jobban. Alapvetően jobban preferálom a csapoltat (kedvenc a csapolt Guinness). Ami a csapolt sör élvezeti értékét nagyban ronthatja, az a csapolás és a hordó felszúrása között eltelt idő. Két-három napnál régebben installált hordóból nem lesz friss a sör, bármivel is próbálkozunk. Ezért voltam meglepve - és joggal -, amikor nemrég egy színház büféjében búzasört csapoltak. Hiába csak 35 literes az a hordó, nem fogy el az két nap alatt, ergo nem javasolt. Illetve óvakodjunk a "Ház söre" jellegű italoktól. Ezek vagy szponzorált termékek, vagy valami nagyon bóvli sör áll mögötte. Tessék megkérdezni.
Van, ahol csak csapoltat adnak, műanyag korsóban, vannak sörök, amiket csak üvegesben lehet itthon kapni - sőt, az egész világon. Ha a hordó felszúrásának idejét nem is tudjuk megkérdezni, a címkén azért rajta kell lennie a szavatosságnak.

7. Bor
Zseniális, tradicionális nedű! Az alapvető tudnivalókat itt találjátok róla, kiegészítésként annyit tennék hozzá, az igazán nemes bor nem tűri a szódát, a kólát és a cigarettát sem. Óvakodj a kannástól, a teszkóstól.

8. Pálinka
Hungarikum. Szerelem. Vallás. Néha hányás.
Minden tiszteletem azoké, akik az utóbbi években hozzájárultak a pálinka reneszánszához! Nem akarok fanyalogni, csak ezt a hullámot páran arra használták, hogy értékesítsék a különböző szarjaikat. Ezeket ki tudjuk szűrni: ha az üvegen a "párlat", vagy "égetett szesz" kifejezés szerepel, akkor nemes egyszerűséggel nem fogyasztunk belőle. Minden mást tessék végigkóstolni, és böcsülettel fogyasztani, mert gyümölcs és a miénk. Kedvcsinálónak egy kis Magna Cum Laude, és ismeretterjesztés.

9. Kóstolás és játékok
Avagy mi különbözteti meg az undorító bebaszást az ízek, újdonságok megismerésétől. A játékra a legalpáribb példát nemrég villamoson hallottam. "Ismeritek a telefonszeszt? Van tíz üveg piátok, sorszámozva nullától kilencig. Mindenki leírja a telefonszámát egy papírra. Amelyik szám szerepel a telefonszámodban, abból a piából kell töltened két centet egy pohárba. Aztán ezt meg kell innod húzóra!"
Tuti fekve hányás, gratulálok!
Remélem, sokatoknak van/lesz lehetősége ellátogatni, akár rendszeresen is, tematikus kóstolásokra, ahol egy szakember végigvezet a felsorakoztatott italok történetén, elkészítési módján, fogyasztási rituáléin. Minden ital mögött egy történet húzódik, amely szükségszerűen magával hoz némi világtörténelmi adalékot is. Igen, be lehet csípni, de inkább szerelembe lehet esni egy-egy ízzel. Az italkultúra terjesztése végett javaslok továbbá mindenkinek egy laza borkurzust elvégezni, némi pálinka áthallással. Hátha sikerül leszoktatni a fiatalokat is a boros kóláról. Kedvcsinálóként és az italozás (valamint Kazal Laci bácsi) előtt tisztelegve álljon itt egy archív felvétel, hogy aztán belevethessük magunkat a másnaposságba.
 


10. Másnap
Mindenek előtt tisztázzuk a másnaposság elkerülésének egyetlen módját - ne igyál alkoholt! A másnaposság sok tényező függvénye: a gyomor aktuális tartalma, testalkat, egészségi állapot, lelki állapot, életkor... De főként a bevitt alkohol mennyisége és minősége számít. Sok szar piától nagyon ocsmányul leszel másnap, ez tény. Éppen ezért érdemes "preventív" módon italozni, vagyis gondolj arra, hogy a bevitt alkohol igazából méreg, aminek ki is kell ürülnie a szervezetből. Ehhez mindenképpen segítség a víz, és a vitaminok (B6, B12, C).
Az alkohol bontásakor a szervezet olyan anyagokat szabadít fel, amik dehidratáltságot, agyi ér tágulatot okoznak. Ebből ered a rosszullét és a fejfájás is. Szerintem nincs általános érvényű recept a másnaposság enyhítésére, mindenkinek más és más jön be, minthogy mindenki mást és mást vedel. Ami viszont kifejezetten ellenjavallat - részemről - az a fájdalomcsillapító, mert csak átmenetileg segít, ráadásul gyógyszer, tehát szar. A teljes gyógyuláshoz folyadék, kaja és alvás kell. Meg nem árt a testmozgás sem, mert az gyorsítja a vérkeringést, a testben zajló folyamatokat.

Utóirat
Mielőtt elkezdenének ömleni a satu kommentek, szeretném leszögezni az alábbiakat: Nem vagyok egyetlen italcég képviselője sem, nincs saját kocsmám, bárom, éttermem. Szeretnék egy kis tudatosságot és igényességet vinni a közösségi italozásba. Sokat látott fröccspultos vagyok, aki a kulturált alkoholfogyasztás elkötelezett híve.

Összefoglalásképpen csak egy szó a végére. Egészségetekre!

A bejegyzés trackback címe:

https://dogslife.blog.hu/api/trackback/id/tr102672716

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Richard Quandt - IN VINO VERITAS 2011.04.02. 09:17:45

Az emberiség már több ezer éve issza a szőlő erjesztett levét, és nem mindig válik hasznára – gondoljunk csak szegény Noéra, aki nem tudta, mikor kell abbahagyni. Az antikvitás borairól csupán korlátozott ismereteink vannak, de valószínű, hogy a ...

Trackback: Richard Quandt - IN VINO VERITAS 2011.04.02. 09:17:31

Az emberiség már több ezer éve issza a szőlő erjesztett levét, és nem mindig válik hasznára – gondoljunk csak szegény Noéra, aki nem tudta, mikor kell abbahagyni. Az antikvitás borairól csupán korlátozott ismereteink vannak, de valószínű, hogy a ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

olajbogyóka · http://psychogirl.blog.hu 2011.04.01. 21:10:37

na ez nagyon korrektre sikerült, köszönöm! van mit megfogadnom belőle :)

Kutya Úr · http://dogslife.blog.hu/ 2011.04.02. 12:39:21

@olajbogyóka: Álmaimban sem gondoltam volna, hogy egy Martini koktélhoz tartozó kiegészítő fog reagálni erre az írásra :D

olajbogyóka · http://psychogirl.blog.hu 2011.04.02. 19:10:32

@Kutya Úr: jaj, meg is feledkeztem róla, mennyire témába vágó az online identitásom :))
süti beállítások módosítása