Feedek

Ugatás

  • v2peti: Mi van, ha túlságosan híg a matéria? Akkor jogosan lehet használni a büntetőcédulákat? :) (2016.02.22. 10:40) A három kagyló
  • Kártevőirtó: @Kutya Úr: Mert a sajt csak a Tom és Jerry-ben kedvenc eledele az egérnek. Legközelebb kenj olcs... (2012.11.27. 18:15) "A rohadás jöjjön rád..."
  • Kutya Úr: @olajbogyóka: Folytatás egy héten belül :D (2011.12.08. 19:19) Kutyaélet Nagyinterjú
  • DieLente: pedig milyen jó kis sztori volt:D (2011.08.11. 15:57) Szabadnap
  • Kutya Úr: @olajbogyóka: Minden út a pohárhoz vezet! ;) (2011.04.02. 22:32) Hogyan NE basszunk be?

Címkék

dumaszínház (17) én (46) kritika (18) lakás (12) munka (31) pia (17) stand up (7) társadalom (37) vízilabda (12)

MLM

2009.04.30. 02:25 Kutya Úr

Biztos mindenki hallott már az MLM-ről (Multi-Level Marketing). Ez egy vállalkozási forma, értékesítési rendszer. Okos emberek találták ki, akik nem akartak reklámra költeni, inkább sikeres termékeiket embertől emberig terjesztve szép haszonra tettek szert, miközben megjutalmazták a terjesztésben segítőket.
Magyarországra az Amway hozta be a '90-es évek elején. Rajtuk keresztül sikeresen megutálta mindenki ezt a fajta vállalkozási formát, mára talán már kimentek a köztudatból a "pilótajáték", "piramisjáték" kifejezések az MLM-mel kapcsolatban. Azzal együtt, hogy a Egyesült Államokban 1979-ben bíróság mondta ki, hogy ez a fajta értékesítés távol áll a fent említettektől, épp ezért az MLM-esek le is fektették az alapelveket.
Miért írok erről? Mert az elmúlt egy hétben három ismerősöm keresett meg, hogy "Hogy vagy? Mit csinálsz mostanában?... Képzeld, nemrég megismerkedtem egy vállalkozással, ami nekem nagyon bejött. Szerintem neked is menne, ha van egy kis szabad időd a héten és érdekel, összefuthatnánk, elmondom, miről is van szó.". Általában így indul. Aztán jön a többi érv: Meló mellett is lehet csinálni, csak napi pár órát vesz igénybe. Egy idő után akár a fő foglalkozásod is lehet. Annyi pénzed lesz, hogy sose fogy el, két év múlva nyugdíjba mehetsz...
A türelmesebb, nyitottabb gondolkodású emberek legalább végighallgatják a dolgot, akik megégtek, vagy zárkózottabbak, rögtön elhajtják őket, mint a magzatot - nem egy esetről hallottam, hogy sértődés, vagy a barátság vége lett egy "megkeresésből". Aztán vagy elindul valami, vagy nem. Ha nem, az üzletkötő/hálózatépítő/networker gazdagodott egy tapasztalattal, a másik fél meg két napig úgy riad fel álmából, hogy: "... a hülye haverom tönkreteszi magát egy álom miatt, amit valakik belemagyaráztak a fejébe. De mi van, ha igaza van és én szalasztottam el életem lehetőségét?"
A gyenge kezdet óta sokat fejlődött Magyarország. Dacára a válságnak, bárki megtalált, olyan adatokat dugdosott az orrom alá, hogy csak úgy lestem. Mindenhol növekedés, fejlődés, horror összegek folynak be. És át embereken. Ezerféle termékhez lehet hozzájutni: táplálék-kiegészítők, kötvények, biztosítások, sportszerek, ruházati-, háztartási cikkek... A határ a csillagos ég.
Már régebb óta figyelem az MLM életét Magyarországon. Érdekes módon ez a válságnak nevezett valami hozta meg az áttörést - már ami a negatív hozzáállást illeti. Annyira reménytelen helyzetben vagyunk sokan, hogy utolsó fillérjeinkből beleugrunk egy vállalkozásba, amiről nem is tudjuk pontosan, mi az.
Nem vagyok networker, soha nem is voltam. Sem orvos, sem bróker, sem pénzügyi szakember. Csak arra szeretnék kérni mindenkit, hogy legyen körültekintő.

A bejegyzés trackback címe:

https://dogslife.blog.hu/api/trackback/id/tr461094875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OOO (törölt) 2009.05.23. 16:59:05

Nem (csak) az Amway miatt lett rossz hírneve az MLM-nek, hanem az olyan cégek miatt akik olyanokat ígérgetnek, hogy két év múlva nyugdíjba mehetsz... Nem minden MLM cég egyforma, és ez az amit az embereknek fel kéne ismerni, mert vannak jól működő MLM cégek (nem sok) Csak az emberek nem tudnak árnyaltan gondolkodni.

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2009.07.15. 23:07:26

Kedves Kutya Úr, kedves Blogger kolléga!

Azt kell mondjam, nagy vonalakban igazad van...

A piacvezető többes biztosítási ügynök cégnek is az egyik óriási (sőt, talán az egyetlen) hibája, hogy MLM-ben működik, és ezáltal a gépies, futószalag-szerű (emiatt alacsony színvonalú) képzések jellemzik (legalábbis alapszinten), az ügyfélközpontúság hiánya (az esetek többségében), a kiváló ügynökök miatt elvesző klientúra, a többé-kevésbé lenyúlt kezdő munkatársak, stb. De erről (róluk is) szól a koklerbroker.blog.hu/ blogom.

Talán ismered annak a táblázatnak az eredetijét, amit tovább feldolgoztam, és a pénzügyi tanácsadásra épített MLM rendszerekre csiszoltam: koklerbroker.blog.hu/2009/02/09/mlm_a_penzugyekben_penzugyi_mlm

Szívesen látlak az olvasók között. Biztosan találsz hasznos és elgondolkodtató cikket, bejegyzést.

mnmarcsi · http://dorka1981.mlap.hu 2009.11.25. 18:01:20

Valamennyire igazad van, a válság vagy inkább mélyrepülés megnövelte az üzleti lehetőségeket. Én is résen vagyok, látom és hallom.
Viszont nem kötelező belépni senkinek, és aki úgy épít hálózatot, hogy nem száll le a másikról, amikor látja hogy nem érdeklődők az üzletük iránt, soha nem lesz sikeres, hogy tudjad. Fizetett képzéseken valóban megy az agymosás, hogy a Te szavaiddal éljek, de vannak sokkal egyszerűbb MLM rendszerek, amit simán bárki meg tud csinálni.
Ha valamelyik üzletben látsz egy olyan dolgot, amit olcsóbban megveszel, azt is elszoktad mondani másoknak, igaz?
Na, hát az MLM is ilyen egyszerű, olyan hálózatba kell belépni, melyeknek fogyasztod a termékeit vagy éppen használod, amit máskülönben is megvásárolnál, és akkor nem kell sietni, nyomulni, mert annak az szokott lenni a vége, megutál mindenki.
Ezért is jobb az internetes üzletépítés, bár itt soha nem lehet milliókat keresni.
Amúgy lehet bloggal is pénzt keresni, lehet azért írtad? Tévednék?
süti beállítások módosítása